De laatste nieuwtjes van Ons Koningsoord

ACTUELE ONTWIKKELINGEN BIJ ONS KONINGSOORD

Wij vinden het bij Ons Koningsoord belangrijk om belanghebbenden goed en transparant te informeren over actuele ontwikkelingen. 

Enerzijds doen wij dit door actief te communiceren op diverse moderne communicatiekanalen. Primair communiceren wij op sociale media en zijn we actief op Facebook en Instagram. Volg je Ons Koningsoord al? Zo niet, dan kunt u via de links onderaan rechtstreeks naar de relevante pagina's.
Anderzijds communiceren we middels deze nieuwspagina. Sommige onderwerpen worden uitgebreider uitgelicht, deze nieuwsitems treft u hieronder aan.

Daarnaast worden er regelmatig video's en foto's gemaakt. Een selectie van de foto's kunt u hier bekijken en de video's staan op ons Vimeo kanaal en YouTube kanaal.

Doppen en deksels als verbinder, met de ‘Groeten uit Berkel-Enschot’

BERKEL-ENSCHOT - Met een soort mandalafiguur werd zaterdag in Ons Koningsoord de aftrap gegeven voor de themamaand 'Groeten uit Berkel-Enschot'.

Op de vloer van de Kapittelzaal is met deksels, doppen, cd’s en singletjes een figuur gemaakt van zo'n vier meter doorsnee. Het idee is afgeleid van de Sacramentsprocessie, in de jaren '50 en '60 een van dé evenementen in het dorp. 

Er werd een lang tapijt van bloemen op straat gelegd waar enkel de pastoor over mocht lopen. Op uitnodiging van het Stadsmuseum Tilburg legt kunstenares Marianne van Heeswijk een soortgelijk tapijt. 


Lees hier het hele artikel! 
Foto: Rudolf Robben
lees verder >>

Unieke kloostermarkt op Abdij Koningsoord in Arnhem

De oorspronkelijke bewoonsters van Ons Koningsoord zijn al weer enige tijd verhuisd naar Abdij Koningsoord in Arnhem. Hier wonen ze wederom met veel plezier.

De zusters organiseren jaarlijks een unieke kloostermarkt vol plezier en vertier. Dit jaar op 3 augustus van 11:00 tot 17:00 uur.

Kijk op de website van Abdij Koningsoord voor alle informatie lees verder >>

Geplande activiteiten in Ons Koningsoord!

Er zijn weer verschillende activiteiten gepland in Ons Koningsoord. Je kan Ons Koningsoord ontdekken door middel van verschillende rondleidingen met verschillende thema’s zoals ‘buitengevels’ en ‘Groen van Koningsoord’. Verder kun je je creativiteit kwijt door mee te doen aan het schrijfatelier. 

Ook is er op 3 juli een peutervoorleesuurtje en kun je op 29 augustus aanschuiven in het opvoedcafé, voor ieder wat wils!

Bekijk hier de hele planning. lees verder >>

Tiende editie van de kunstmarkt Berkel-Enschot

Op 8 juni vindt de 10e editie van de kunstmarkt en kunstexpo plaats. Van 11.00 tot 16.00 kan iedereen meegenieten van beeld, muziek en dans in winkelcentrum Eikenbosch en abdij Koningsoord. Ben jij er ook bij? Je kan de kunstmarkt bezoeken in het winkelcentrum. Dit jaar zijn er in de prachtig gerenoveerd abdij Koningsoord ook verschillende activiteiten georganiseerd. Er is van alles te beleven en voor ieder wat wils!

Op en neer per huifkar
Omdat de locaties een paar honderd meter uit elkaar liggen, kunnen de bezoekers van 12.00 - 15.00 uur per huifkar van het winkelcentrum naar de abdij en weer terug reizen. Klik op de folder voor meer informatie.
lees verder >>

Prinselijk samenwonen, doet koninklijk samenleven

Afgelopen 8 november werd er een bijeenkomst georganiseerd door Wonen na 60. Ons Koningsoord, in het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot, biedt een unieke woonervaring voor zowel senioren als starters. Het monumentale Trappistinnenklooster werd volledig gerenoveerd, gemoderniseerd en uitgebouwd tot een woongemeenschap voor jong en oud.

Er werd gesproken door verschillende genodigden waaronder Lisanne van der Lubben, namens Ons Koningsoord/Roozen van Hoppe groep. Marina Moons (architect Moons Architecten) vertelde over haar werk als restauratie-architect van Ons Koningsoord. Het programma werd exclusief voorbehouden aan zorggroepen, woningbouw- corporaties, opdrachtgevers, architecten, advies- en ingenieursbureaus, facilitair managers, zorgverzekeraars en gemeentes. 

Dat er een Zilveren Tsunami aankomt is een feit. Wonen na 60 wil de mogelijkheden van kwaliteitsvol en comfortabel wonen voor ouderen in kaart te brengen en op dat vlak een inspirator te zijn. Wonen na 60 brengt experts samen. Creatieve bouw- en borgoplossingen ontstaan door interactie en discussie tussen deskundigen.

Met dank aan Kenniscentrum 60plus voor de mooie beelden.
Foto’s hebben hun copyright en mogen niet verder gedeeld worden. lees verder >>

Rabo Vastgoedprijs 2018, de winnaar is…

Afgelopen 5 november is de Rabo Vastgoedprijs uitgereikt. Met trots kunnen wij mededelen dat Ons Koningsoord hiervoor genomineerd was. De andere genomineerden waren Waalfront in Nijmegen, Wijnhavenkwartier in Den Haag en A’DAM in Amsterdam. De prijs staat voor toonaangevende, duurzame en toekomstgerichte vastgoedprojecten die met visie en ondernemerschap zijn ontwikkeld. 

We zijn het niet geworden, er kan maar één de winnaar zijn en dat was A’DAM in Amsterdam! Wij willen onze hartelijke felicitaties uitbrengen naar A’DAM. “Het voormalig Shell-hoofdkantoor met 21 etages getransformeerd tot een levendig, spectaculair pand en een creatieve broedplaats ‘waar de lol van afspat’.”, aldus de onafhankelijke vakjury onder leiding van Jan van Zanen. 


De initiator en ontwikkelaar van Ons Koningsoord is Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling. lees verder >>

Geslaagde open monumentendag bij Ons Koningsoord!

Op zaterdag 8 september was het weer de jaarlijkse open monumentendag en natuurlijk was Ons Koningsoord weer open voor alle geïnteresseerde. 

Tijdens deze gezellige dag waren er diverse rondleidingen, film- en foto presentaties, de bibliotheek was geopend en daarbij was Hemel eten & drinken uiteraard geopend om te genieten van een heerlijk hapje en drankje.Er was veel belangstelling voor Ons Koningsoord wat voor veel gezelligheid zorgde.

Benieuwd naar een sfeerimpressie? Kijk dan hier verder! lees verder >>

Open Monumentendag 2018 bij Ons Koningsoord

Op zaterdag 8 september is het nationale monumentendag. Tijdens deze dag verwelkomen wij u graag bij Ons Koningsoord van 11:00 tot 17:00. Gedurende de dag zijn er diverse activiteiten waar u deel aan kunt nemen.

In deze flyer kunt u alle activiteiten en informatie vinden over de open monumentendag 2018. Tijdens de dag heten Woonlandschap Ons Koningsoord, Cultureel Centrum De Schalm, Hemels eten & drinken, Bibliotheek Midden-Brabant, Factorium Podiumkunsten, De Koningswereld en Stadswinkel gemeente Tilburg u welkom.

Wij hopen u te zien tijdens de open monumentendag!
lees verder >>

Ons Koningsoord genomineerd voor Rabo Vastgoedprijs 2018

Uit de 28 ingeschreven projecten voor de Rabo Vastgoedprijs 2018 zijn vier projecten genomineerd. En een daarvan is Woonlandschap Ons Koningsoord.

Op 5 november wordt bekend gemaakt welk project de Rabo Vastgoedprijs 2018 wint. Architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact spelen een rol bij dit besluit.

Lees hier meer lees verder >>

Nog beter zicht op Ons Koningsoord

Begin maart 2018 zijn er delen van de betonnen muur bij Ons Koningsoord afgebroken en is er gestart met de bouw van een nieuwe afscheiding. 

Uitgangspunt bij de herontwikkeling van Ons Koningsoord is steeds het behouden en herstellen van de monumentale waarde geweest. Tijdens het ontwerpen buigt het ontwerp zich naar de oorspronkelijke invulling. Zo heeft architect Moons, die verantwoordelijke was de restauratie van Ons Koningsoord, ook een nieuwe muur ontworpen.

De muur en het hekwerk lijkt qua ontwerp op de situatie die vroeger bestond. Een belangrijk verschil is echter dat een groot gedeelte van de muur is vervangen door ijzeren hekwerk waardoor er vrij uitzicht is gecreëerd op Ons Koningsoord. lees verder >>

Ons Koningsoord rolstoeltoegankelijk

Een monumentaal klooster als Koningsoord is in veel aspecten heel erg bijzonder. Stijl, karakter, authenticiteit… veel is in basis aanwezig voor een bijzondere en prettige omgeving. De leeftijd van de gebouwen en de monumentale status maakte echter dat het complex niet optimaal toegankelijk was voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Na uitgebreid onderzoek zijn we er toch in geslaagd om Ons Koningsoord rolstoeltoegankelijk te maken. Dit maakt dat mensen in een rolstoel zelfstandig het gebouw kunnen betreden. Voor algemeen gebruik is er een rolstoel beschikbaar. Deze staat bij de garderobe van de Schalm. En misschien wel het allerbelangrijkste bij Woonlandschap Ons Koningsoord is dat we er voor elkaar zijn. Aarzel dus niet om hulp te vragen want samenleven doen we samen! lees verder >>

Nieuwe privacy wetgeving (AVG)

Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe privacy wetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Iets waar wij allemaal rekening mee dienen te houden.

Jouw privacy is onze verantwoordelijkheid en dat vinden wij erg belangrijk. Daarom hebben wij onze privacy verklaring aangepast zodat wij nog beter met jouw gegevens om kunnen gaan.

Wil jij weten hoe wij dat nu doen? In de disclaimer onderaan op de website kun je alles lezen. lees verder >>

Jong en oud, een perfect match in Ons Koningsoord

In Ons Koningsoord zijn diverse appartementen en starterswoningen. Echter is de voorwaarden bij starterswoningen dat er enkele uren per week aan mantelzorg gedaan wordt. Beide groepen komen zo op een positieve manier met elkaar in contact en dat blijkt een geweldige match te zijn binnen het dorpshart van Berkel-Enschot.

De 55+ers vinden het heerlijk om te horen wat er bij de jongeren speelt en dat geldt ook andersom. Buiten alle interesse in elkaar leert iedereen nieuwe mensen kennen en worden het ook echt maatjes. Maatjes die voor elkaar zorgen, maar toch een heel ander leven lijden. Ben jij ook zo benieuwd hoe waardevol het is?

Er is een mooi filmpje gemaakt over hoe beide groepen het ervaren om elkaar te helpen en met elkaar bezig te zijn. Bekijk het filmpje hier. lees verder >>

Rondleiding in ‘Ons Koningsoord’

Oude architectuur, eigentijds interieur en vol met verhalen, dat is Ons Koningsoord. Gids Jack van der Sanden kent het als geen ander. Eén keer per maand geeft hij gratis rondleidingen in Ons Koningsoord waarbij hij al zijn verhalen en de geschiedenis deelt.

Op woensdag ochtend vertelt hij iedere maand over een ander thema. Vind je het leuk om een enkele rondleiding te volgen, of juist de hele reeks? Dan ben je van harte welkom bij de rondleidingen. Na afloop is er natuurlijk een lekker kopje koffie of thee.De rondleidingen vinden plaats op de volgende data (van 11.00 tot 12.00 uur):
  • 7 maart: Klooster vroeger/nu: van klooster tot ontmoetingscentrum
  • 4 april: kapittelzaal en refter: over vergaderen en eten
  • 9 mei: kloosterboerderij e.o.: Landbouw en Veeteelt door de zusters 
  • 6 juni: buitengevels van kloostergebouwen: rondje om het klooster 
  • 4 juli: groen van Koningsoord: tuinen en bomen
  • 3 oktober: gastenverblijf e.o.: hotel van de zusters 
  • 7 november: rectoraat e.o.: Het kloostertje van de broeders 
  • 12 december: heiligen van Koningsoord: heiligen-beelden en ramen

Aanmelden voor de gratis rondleidingen kan in Bibliotheek Berkel-Enschot of via e-mail:
berkelenschot@bibliotheekmb.nl lees verder >>

Uniek startersappartement beschikbaar in het rectoraat

In het rectoraat hebben we een uniek startersappartement beschikbaar.

Het monumentale rectoraat, het vroegere verblijf van de priesters en de broeders die op Koningsoord verbleven, staat los van het kloostercomplex en is eigenlijk een klooster in het klooster. Het werd in 1935 gebouwd in neogotische stijl en heeft een prachtige uitstraling.

Het appartement, van circa 100 m2 dat zich op de begane grond bevindt, heeft twee slaapkamers en een aparte leefkeuken.

Interesse, neem even contact met ons op! DIT APPARTEMENT IS INMIDDELS VERHUURD lees verder >>

Ons Koningsoord krijgt beelden uit de gesloopte Sacramentskerk

Komend voorjaar krijgen 18 beelden uit de gesloopte Sacramentskerk een nieuwe plek in de tuin van Ons Koningsoord in Berkel-Enschot. Er is een plan gemaakt door projectontwikkelaar Roozen van Hoppe en de landelijke werkgroep Monumentale Kunst.

De beelden uit de Sacramentskerk in Tilburg staan momenteel, in stukken gezaagd en genummerd, klaar op pallets in Berkel-Enschot. Architecte Marina Moons vertelt dat de beelden aan de zuidzijde in de openbare tuin van Ons Koningsoord komen zodat de beelden van iedereen blijven. Dat sluit ook aan bij de filosofie van Ons Koningsoord.

Alles zal dit voorjaar gerealiseerd gaan worden. lees verder >>

Vacature Ondersteuning Beheerder

Woonlandschap Ons Koningsoord is op zoek naar een vrijwilliger die graag buiten werkt en met veel plezier onze Beheerder komt ondersteunen.

Als Ondersteuning Beheerder zal je onze Beheerder helpen met het afvaltransport en het schoon- en op orde houden van de omgeving.

Lees de volledige vacature hier lees verder >>

Van klooster naar multicultureel centrum

Rabo Real Estate Finance, Partner in toekomstbestendig vastgoed, heeft een filmpje gemaakt over de herontwikkeling van Woonlandschap Ons Koningsoord.

Hendrik Roozen, eigenaar Roozen van Hoppe Groep, vertelt over de transformatie van het voormalige klooster in Berkel-Enschot naar multifunctioneel centrum waar jong en oud samen leven.

Bekijk het filmpje hier. lees verder >>

Kersttocht Berkel-Enschot

Op zaterdag 16 december vond de Kersttocht van Berkel-Enschot plaats. De deelnemers zijn vanaf 16.30 uur gestart van de Willibrorduskerk en hebben een tocht van ruim 2 km door de omliggende straten gelopen.

Langs de feestelijk verlichte route stonden tentjes met zangkoren en orkesten. Er was een draaiorgel, een fotomoment, hoornblazers, een kampvuur en verschillende kerststallen. Voor de kinderen was er ook dit jaar de letterspeurtocht. De deelnemers kwamen dit jaar over de terreinen en door het gebouw van Ons Koningsoord. Het voormalige Trapistinnenklooster, dat het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot vormt, was aangekleed in kerstsfeer en er waren in de voormalige abdij verschillende activiteiten.

In de Kapittelzaal konden miniatuur kerststallen worden bewonderd en in de kapel werd er prachtig gezonden door een koor. Medewerkers van Hemels eten en drinken gaven bij de uitgang de liefhebbers een heerlijk glaasje glühwein.

Bekijk hier de beelden.

lees verder >>

‘Speeddaten’ op Ons Koningsoord

Op zaterdag 25 november was er ‘Speeddaten’ op Woonlandschap Ons Koningsoord. Eén van de speciale facetten van Ons Koningsoord is, zoals wij dat noemen, Wooncommunity 2.0.

Wat is Wooncommunity 2.0? Dit houdt in dat zowel de starters als de 55-plussers elkaars leven zullen gaan verrijken en versterken, door af en toe iets goeds voor elkaar te doen. Maar dan moet je elkaar natuurlijk wel leren kennen… hoe dat was kun je hier zien in de rapportage van Omroep Brabant. lees verder >>

Startersappartement beschikbaar

Wil jij wonen in een uniek appartement met prachtige hoge ruimtes voorzien van authentieke elementen uit het begin van de vorige eeuw? Wij krijgen medio december een appartement beschikbaar met drie kamers (huurprijs € 817,00 incl. servicekosten).

Interesse? Stuur een mail naar info@onskoningsoord.nl en dan spreken we snel af om je interesses te bespreken en een bezoek aan Ons Koningsoord te plannen. DIT APPARTEMENT IS INMIDDELS VERHUURD lees verder >>

Nominatie Erfgoedprijs 2018

Mario Jacobs (Wethouder Gemeente Tilburg) noemt Ons Koningsoord als voorbeeld bij de nominatie voor de Erfgoedprijs 2018. Mogen we trots op zijn!

Lees hele artikel hier. lees verder >>


U kunt ons bellen op telefoonnummer 013 504 67 70 of mailen via info@onskoningsoord.nl

Bezoekadres

Woonlandschap Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 76
5057 DJ Berkel Enschot
Correspondentieadres

Koningsoord B.V.
Wilhelminadijk 7
5089 NT Haghorst

Volg Ons Koningsoord en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Vind hier de plattegrond van Ons Koningsoord. Ook als PDF hier te downloaden.